Боливуд, индийската филмова индустрия, често се описва като мъжки свят.  За

...
Боливуд, индийската филмова индустрия, често се описва като мъжки свят.  За
Коментари Харесай

Боливуд, който остава „сексистки и ретрограден“

Боливуд, индийската кино промишленост, постоянно се разказва като мъжки свят.  За това се приказва отдавна, само че в този момент ново изследване демонстрира какъв брой малко е равенството сред половете - както на екрана, по този начин и отвън него, написа BBC.

Индустрията на стойност 2,1 милиарда $ създава стотици филми всяка година и се радва на голяма известност международен мащаб. И макар че не би трябвало да се надценява въздействието на продукциите върху държанието на феновете, през годините доста боливудски филми са били подложени на критика, тъй като са ретроградни, предизвикват женомразството и предразсъдъците във връзка с пола. 

В първото по рода си изследване откриватели от Tiss (Tata Institute of Social Sciences) в Мумбай се пробват да дефинират количествено колко мощна е хватката на патриархата върху индийското кино. Анализирани са 25 от най-големите боксофис шлагери на Боливуд от 2019 година (годината преди пандемията) и 10 кино лентата, отдадени на дамите, направени сред 2012 и 2019 година - интервалът не е определен инцидентно. Идеята е да се види дали има ли смяна, след груповото обезчестяване на студентка в рейс в Делхи през 2012 година, медийния звук към закононарушението и въвеждането на нови строги закони за справяне с закононарушенията против дами.



Списъкът с шлагери включваше " Война ", Kabir Singh, " Мисия " Мангал ",  Dabangg3, " Housefull4 " и " Член 15 ", а филмите, отдадени на дамите, включваха " Раази ", " Кралицата ", " Червило под моята бурка " и " Маргарита със сламка " и др. 

Изследователите изследват близо 2000 екранни персонажа, с цел да видят какви са специалностите на героите, какъв брой са ЛГБТ+ и героите с увреждания в историите, както и по какъв метод са показани. Направено е и прочуване какъв брой дами са работили по тези филми отвън екрана. Направен е разбор на половите стандарти, единодушие и фамилиарност и тормоз.  

 72 % от героите в оценените филми са изиграни от мъже, 26 % от дами и 2 % от артисти с хомосексуална ориентировка. 

Заключението е, че въпреки и филмите, отдадени на дамите, да дават 

Продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР